Μάθετε πότε και πώς να μαζεύετε πατάτες με επιτυχία

พืชผักรากดอก

Συγκομιδή πατατών

Πότισες, λίπανσες και φύτεψες πατάτες όλο το καλοκαίρι. Και τώρα μάλλον αναρωτιέστε πότε να τα μαζέψετε. σε αντίθεση με τα ξαδέρφια της ντομάτας τους Δεν μπορείτε να δείτε καθαρά πότε τα βρώσιμα μέρη του φυτού είναι έτοιμα για συγκομιδή. και φάτε.Αν τραβήξετε πολύ γρήγορα Θα έχετε μικρές πατάτες με λεπτή φλούδα που δεν μπορούν να αποθηκευτούν.

Αν όμως τρυγήσεις πολύ αργά Οι πατάτες μπορεί να σαπίσουν ή να φυτρώσουν. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε μετά από μήνες προγραμματισμού. Φυτέψτε και γονιμοποιήστε τον κήπο της πατάτας σας, αλλά είναι α Είναι αλήθεια για πολλούς κηπουρούς. Προσπαθήστε να πηδήξετε αμέσως χωρίς να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε τη σωστή τεχνική.

Για να ξέρετε πότε να μαζέψετε πατάτες Πρέπει να παρατηρήσετε, να μετρήσετε και να πειραματιστείτε λίγο. και αυτό είναι Χαλαρώστε, σκάψτε, τραβήξτε και αποθηκεύστε.Κάθε ποικιλία πατάτας και το κλίμα είναι ελαφρώς διαφορετικό. Αλλά αυτές οι απρόβλεπτες μέθοδοι για τον προσδιορισμό του καλύτερου χρόνου συγκομιδής. και πώς να σκάβετε και να αποθηκεύετε τα λάχανά σας θα λειτουργήσει σε οποιονδήποτε κήπο.

Πότε συλλέγονται οι πατάτες;

Οι πατάτες είναι λιγότερο επιλεκτικές από άλλες καλλιέργειες όταν πρόκειται για τη συγκομιδή. όταν το κεφάλι αρχίζει να σχηματίζεται Μπορείτε να το ξεθάψετε ανά πάσα στιγμή.Αλλά ο χρονισμός σας θα επηρεάσει τελικά το μέγεθος και την υφή των πατατών.

Συγκομίστε τις νέες πατάτες όταν ανθίσουν τα φυτά.

Τα λουλούδια είναι ένα καλό σημάδι ότι οι πατάτες σας είναι έτοιμες για συγκομιδή.

Οι νέες πατάτες (μερικές φορές ονομάζονται ανοιξιάτικες πατάτες ή πατάτες baby) συλλέγονται όταν τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν. Οι πατάτες Baby είναι το αγαπημένο των σεφ. και σπιτική μαγείρισσα Είναι πιο μαλακές, πιο κρεμώδεις και πιο λεπτές από τις πατάτες που βρίσκουμε στα καταστήματα.

Ωστόσο, το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και υπόκειται σε τριβή ή ξεφλούδισμα. Επομένως, δεν αποθηκεύεται πολύ καλά. Απολαύστε αμέσως φρέσκες πατάτες. ή βάλτε στο ψυγείο για έως και μία ή δύο εβδομάδες.

Συγκομίστε πατάτες πλήρους μεγέθους όταν τα φύλλα πεθάνουν.

καφέ φύλλα φυτών λαχανικών
Όταν τα φύλλα του φυτού αρχίζουν να ανθίζουν και να γίνονται καφέ. Οι πλήρως καλλιεργημένες πατάτες σας είναι τώρα έτοιμες να τραβήξουν επάνω.

Οι πατάτες πλήρους μεγέθους είναι έτοιμες όταν τα φυτικά μέρη πάνω από το έδαφος αρχίσουν να γίνονται καφέ και να αποχρωματίζονται. Τα φύλλα και οι μίσχοι μπορεί να πέσουν και να αρχίσουν να κιτρινίζουν. Αυτό σημαίνει ότι όλη η ενέργεια έχει μεταφερθεί στο κεφάλι. Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να ξεθάψετε τις πατάτες. Αλλά να είστε προσεκτικοί με παθογόνα ή κηλίδες στα φύλλα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι το φυτό πεθαίνει από την ασθένεια αντί να ολοκληρώνει τον φυσικό του κύκλο ζωής.

όταν δεν είμαι σίγουρος να μαζέψει μόνο ένα φυτό πατάτας Ελέγξτε αν οι πατάτες έχουν το μέγεθος που θέλετε.Μου αρέσει να μαζεύω τις μισές πατάτες ως νέες πατάτες και να αφήνω τις υπόλοιπες να μεγαλώσουν σε πλήρους μεγέθους κόνδυλους.

Πόσο καιρό μπορούν να μείνουν στο έδαφος;

Οι πατάτες μπορούν να μείνουν στο έδαφος. μέχρι να παγώσει το χώμαΤα φύλλα θα πεθάνουν πριν από τον πρώτο παγετό το φθινόπωρο. Εάν όχι, σκάβετε τις πατάτες νωρίς το βράδυ τις κρύες νύχτες κάτω από 30°F. Η κατάψυξη μπορεί να βλάψει τους κόνδυλους και να προκαλέσει σήψη στην αποθήκευση.

Το επίστρωμα με ρινίσματα άχυρου ή φύλλων μπορεί να παρατείνει το χρόνο συγκομιδής. Προστατέψτε τα φυτά της πατάτας για κάποιο χρονικό διάστημα.Αλλά όποιος ζει σε ψυχρό κλίμα θα πρέπει να προσπαθήσει να μαζέψει πατάτες πριν από τον παγετό.

Τι θα γίνει αν δεν τρυγήσεις;

σε κρύο καιρό Αφήνοντας πατάτες στο έδαφος μπορεί να σαπίσουν ή να καταναλωθούν από τα τρωκτικά. Σε ζεστό καιρό, οι πατάτες μπορούν να τοποθετηθούν στο έδαφος. οδηγούν στην εκκόλαψη νέων φυτών..

Αν και αυτό οδηγεί σε μεγάλες πατάτες. Αλλά θα καταστρέψει τη φετινή συγκομιδή. Οι θερμοκρασίες του εδάφους γύρω στους 45°F θα επιτρέψουν στις πατάτες να φυτρώσουν. Φροντίστε λοιπόν να το αφαιρέσετε από το χώμα πριν ζεσταθεί ξανά η θερμοκρασία.

Συνεχίζουν να αναπτύσσονται μετά το θάνατο του φυτού;

όταν το υπέργειο τμήμα του φυτού πεθάνει Οι κόνδυλοι της πατάτας θα είναι μεγαλύτεροι. Τα φύλλα που πεθαίνουν αναγκάζουν το φυτό να στέλνει ενέργεια στον κόνδυλο. Δεν έγιναν μεγαλύτερα. Αντίθετα, θα το κάνουν Κρατήστε το δέρμα του χοντρό μέχρι τη συγκομιδή.Πιο παχύ δέρμα σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Συνιστάται να αφήνετε τις πατάτες στο χώμα για 1-2 εβδομάδες αφού τα φύλλα πεθάνουν. Γι ‘αυτό το λόγο, Μερικοί καλλιεργητές κόβουν τις κορυφές. Πατάτες 1-2 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή Σε αυτό το διάστημα, θα σταματήσουν να ποτίζουν τις πατάτες και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις συνθήκες όσο το δυνατόν πιο στεγνές.Στον κήπο σας, το κλάδεμα είναι απαραίτητο μόνο εάν περιμένετε παγετούς του φθινοπώρου και τα φύλλα δεν έχουν πεθάνει.

Ένδειξη πατάτας έτοιμη για συγκομιδή

όπως βλέπεις, Οι πατάτες και ο καιρός σας Και τα δύο θα σας δώσουν μια ιδέα πότε το κίνητρο είναι έτοιμο να σκάψει. Αν ψάχνετε για έναν εύκολο τρόπο για να πείτε πότε είναι έτοιμες οι πατάτες σας Χρησιμοποιήστε οποιονδήποτε ή όλους αυτούς τους δείκτες:

  1. άνθισμα
  1. Τα φύλλα είναι καφέ και πεθαίνουν.
  1. φυτά που πέφτουν
  1. χρησιμοποιήστε το ημερολόγιό σας

άνθισμα

ανοιχτό μοβ λουλούδια σε φυτό λαχανικών
Ένα απλό σημάδι ότι οι πατάτες είναι έτοιμες για συγκομιδή είναι η ανθοφορία τους.

Τα φυτά της πατάτας συνήθως δεν ανθίζουν μέχρι να έχουν αρκετούς κόνδυλους για να δικαιολογήσουν την ανθοφορία και τους σπόρους. Όταν αρχίσετε να βλέπετε μωβ-ροζ άνθη πατάταςΤο παράθυρο της συγκομιδής σας ξεκινά.

Μερικοί κηπουροί προτιμούν να μαζεύουν νέες πατάτες καθώς αρχίζουν να ανθίζουν. Σε κάποιους αρέσει να περιμένουν μέχρι να μαραθούν τα λουλούδια. και μαραμένα, υποδεικνύοντας ότι το κεφάλι ήταν μεγαλύτερο και το δέρμα ελαφρώς πιο χοντρό.

άλλους κηπουρούς Περιμένετε μέχρι να φύγουν τελείως τα λουλούδια. για τη συγκομιδή των μαζεμένων πατατών Όλα εξαρτώνται από την ανοχή σας, το κλίμα και το μέγεθος της πατάτας που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε.

Κίτρινη, καφέ ή ετοιμοθάνατη κάρτα

Τα ριζώδη λαχανικά ξεριζώνονται.
όταν τα φύλλα του φυτού πεθαίνουν Οι πατάτες είναι ώριμες και έτοιμες να ξεκολλήσουν από το χώμα.

Εκτός αν αντιμετωπίζετε παράσιτα ή ασθένειες της πατάτας. Τα ξερά φύλλα μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι ότι οι πατάτες σας είναι έτοιμες. Τα φυτά φυσικά θέλουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους. Στείλτε όλη την ενέργεια που απομένει στη ζώνη της ρίζας για να βοηθήσετε στην αποθήκευση των κονδύλων. Μπορείτε να φανταστείτε πώς αυτό θα είχε ωφελήσει τον πρόγονο της άγριας πατάτας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κόνδυλοι της πατάτας σηματοδοτούν πάχυνση του δέρματος. Έτσι μπορούν να επιβιώσουν τον χειμώνα υπόγεια και να φυτρώσουν ξανά την άνοιξη.

Μην πανικοβληθείτε εάν τα φύλλα της πατάτας κιτρινίσουν, καφέ ή πεθάνουν στον κήπο σας. Αυτό είναι ένα εκπληκτικά καλό σημάδι για να μαζέψετε αυτό που θέλετε. βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει Μη φυσιολογικές κηλίδες, όψιμος ερεθισμός, βλάβη από έντομα ή άλλα συμπτώματα Το φυτό έχει φτάσει στο τέλος της φυσικής του διάρκειας ζωής. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Εξαρτάται από την ημερομηνία ωρίμανσης της ποικιλίας πατάτας σας.

φυτά που πέφτουν

Ο κηπουρός ξεριζώνει τα λαχανικά αφού πέσουν τα φυτά.
Οι πατάτες είναι συνήθως έτοιμες για συγκομιδή στα τέλη του καλοκαιριού ή πέφτουν καθώς πέφτουν από το φυτό.

καθώς τα φύλλα γίνονται καφέ και μαραίνονται καθώς γερνούν Οι μίσχοι του φυτού της πατάτας σας μπορεί να γίνουν αδύναμοι και να πέσουν. όσο δεν υπάρχει ασθένεια Το να πέσει πάνω σε ένα φυτό πατάτας είναι σημάδι ότι είναι έτοιμο για συγκομιδή. όταν πέφτουν τα φυτά Μπορείτε να το αφήσετε να στεγνώσει για άλλες 1-2 εβδομάδες. Αφήνουμε τις φλούδες της πατάτας να σκληρύνουν. Αποφύγετε το πότισμα αυτό το διάστημα.

από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο του φυτού Αυτή είναι μια αξιόπιστη ένδειξη για τη συγκομιδή. χρόνος. Μερικοί καλλιεργητές επιταχύνουν τη διαδικασία κόβοντας το φυτό της πατάτας. Γενικά, αυτό δεν είναι απαραίτητο στον κήπο. Εκτός αν περιμένετε ξαφνικό παγετό και θέλετε οι φλούδες της πατάτας σας να πήξουν γρήγορα.

χρησιμοποιήστε το ημερολόγιό σας

φρεσκοκομμένο γιαμ
Είναι εύκολο να παρακολουθείτε την ημερομηνία προσγείωσης των πατατών σας. για να ξέρετε πότε οι πατάτες είναι έτοιμες για συγκομιδή

Εάν κάποια από αυτές τις άλλες μεθόδους ακούγεται τρομακτική; Ο καλύτερος τρόπος είναι να μετράτε τις ημέρες στο ημερολόγιο. για αρχάριους Είναι εξαιρετικά εύκολο.Ακόμη και προχωρημένοι καλλιεργητές Είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε ξανά εάν το φυτό ανθίζει ή πεθαίνει εντός του αναμενόμενου χρονικού πλαισίου.

Πολλές ποικιλίες πατάτας χρειάζονται 50 έως 55 ημέρες από τη φύτευση έως την ωρίμανση. Οι προσωρινές και αποθηκευμένες ποικιλίες μπορεί να χρειαστούν 80 έως 90 ημέρες για να ωριμάσουν. Οι όψιμες πατάτες χρειάζονται 90 με 120 ημέρες. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τι είδους. Σημειώστε τους πατατόσπορους που αγοράσατε στο ημερολόγιο φύτευσης όταν τους φυτεύετε στον κήπο.

πώς να μαζέψετε πατάτες

Τώρα ξέρετε πότε να συγκομίσετε. μπορεί να εκπλαγείτε οπωσδηποτε πως Κάνε τοΟρισμένοι τύποι εδαφών είναι πολύ δύσκολο να τραβήξετε τα φυτά. Αν αφήσετε τα φυτά σας να πεθάνουν, δεν υπάρχει τίποτα να τραβήξετε! Αλλά φροντίστε να σκληρύνετε αυτά τα δέρματα πριν πιάσετε το πιρούνι εκσκαφής. (Εκτός κι αν μαζεύετε νέες πατάτες.)

Η συγκομιδή είναι εύκολη με αυτά τα απλά βήματα.

  1. σταματήστε να ποτίζετε χοντρό δέρμα
  1. Συγκομίζεται σε ξηρή μέρα
  1. Χρησιμοποιήστε ένα φτυάρι ή ένα πιρούνι για να σκάψετε.
  1. τραβήξτε τα φυτά
  1. μαζέψτε τα σπυριά

σταματήστε να ποτίζετε χοντρό δέρμα

Κηπουρός που κρατά φρεσκοκομμένο γιαμ
Οι πατάτες με χοντρή φλούδα αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, το πότισμα θα πρέπει να σταματήσει για να επιτευχθεί αυτό.

Αρχικά, σταματήστε το πότισμα 2-3 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή! Αφού αποφασίσετε τι μέγεθος πατάτας θέλετε να μαζέψετε. Παρατηρείτε τουλάχιστον ένα σημάδι ωρίμανσης. κόψει το πότισμα Ιδανικά, σταματήστε το πότισμα γύρω από το κιτρίνισμα των φύλλων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συντήρηση της πατάτας. Γιατί θα κάνει κάθε βλαστάρι φασολιού να έχει πιο ελαστική φλούδα.

Παραλείψτε αυτό το βήμα για νέες πατάτες. Θέλετε αυτά τα μωρά να έχουν το πιο απαλό και λεπτό δέρμα.

Συγκομίζεται σε ξηρή μέρα

βρώμικα λαχανικά ρίζας στο έδαφος
Οι ξηρές πατάτες αποθηκεύονται καλά και συλλέγονται καλύτερα τις ημέρες χωρίς βροχή.

Δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις τον καιρό. Αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε τη συγκομιδή σε ξηρή μέρα. Λασπώδεις ή βρεγμένες πατάτες κακώς συντηρημένο και αποθηκευμένοΕίναι επίσης πιο εύκολο να καθαρίσετε το χώμα από το να πλύνετε τις πατάτες.

Φτυάρι ή πιρούνι;

Οι κηπουροί χρησιμοποιούν μια σκαπάνη για τη συγκομιδή των ριζικών λαχανικών.
Το αν θα χρησιμοποιήσετε ένα φτυάρι ή ένα πιρούνι εκσκαφής εξαρτάται από εσάς. Αρκεί να σκάβεις απαλά

Ποιο είναι το καλύτερο εργαλείο για τη δουλειά; Έσκυψα προς το σκαπτικό πιρούνι. Αλλά το φτυάρι θα τα καταφέρει σε ένα τσίμπημα. Εάν το έδαφος στον κήπο σας είναι πολύ αργιλώδες και πλούσιο σε κομπόστ. Δεν χρειάζεστε εργαλεία! Τραβήξτε ελαφρά τη βάση και δείτε αν μπορείτε να την τραβήξετε προς τα πάνω χωρίς να σκάψετε. και πρέπει να χαλαρώσει από κάτω

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε κατά τη συγκομιδή της πατάτας είναι να μην σκάβετε πολύ κοντά στο φυτό; Διατρέχετε τον κίνδυνο να χτυπήσετε μια γροθιά που έχετε κερδίσει με κόπο.Αλλά μην ανησυχείς. Αν κόψετε σε φέτες Θα πρέπει να το φάτε πρώτα. Οι μελανιασμένες ή κατεστραμμένες πατάτες θα σαπίσουν στην αποθήκευση.

Τα φυτά της πατάτας μπορούν να έχουν 12 έως 18 ριζικές ζώνες.Οι κόνδυλοι τους απλώνονται επίσης σε πλάτος 12-18″ ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους. Το πιρούνι εκσκαφής έκανε μια μικρή αύξηση του σφάλματος.Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σκάψετε τουλάχιστον 6-12 ίντσες από τη βάση του δέντρου. Χαλαρώστε το χώμα από κάτω γύρω από ολόκληρη την άκρη του δέντρου. Σκάψτε με αργή κίνηση αντί να προσπαθήσετε να σηκώσετε ολόκληρο το φυτό. με τη μία.

τραβήξτε τα φυτά

κηπουρός που κρατά μαδημένα λαχανικά
Το επόμενο βήμα είναι να τραβήξετε το φυτό από το έδαφος.

Όταν έχεις φτυαρίσει το χώμα Κρατήστε τη ρίζα του δέντρου και κουνήστε το δέντρο. Όποιος δεν έχει ξαναδεί φυτό πατάτας θα εκπλαγεί από τα αποτελέσματα. Το κέντρο του φυτού είναι η «μητρική» ή πατατόσπορος. Συνήθως αρκετά λεπτή και αηδιαστική. από το να αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια στην ανάπτυξη Περιβάλλεται από μακριές, διακλαδιζόμενες ρίζες που φορούν ένα (ελπίζουμε) παχύ και νόστιμο κεφάλι.

Ελέγξτε το δέρμα του φυτού για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά παχύ ώστε να είναι άθικτο. Εάν είναι πολύ λεπτό ή τρίβεται Οι πατάτες ακόμα «φρέσκες» Και πρέπει να αφήσετε τα υπόλοιπα μπαλώματα στο πάτωμα για άλλη μια εβδομάδα.

μαζέψτε τα σπυριά

Gardener Collection Spuds
Το τελευταίο βήμα στη συγκομιδή είναι ο διαχωρισμός των πατατών από το υπόλοιπο φυτό.

Όταν η φλούδα είναι καλή και οι πατάτες έχουν το μέγεθος που θέλετε. Τραβήξτε το για να κόψετε τη μικροσκοπική ρίζα του «ομφάλιου λώρου». βουρτσίστε το χώμα Πήγες να μαζέψεις φρεσκοκομμένες πατάτες. Βάλτε το σε ένα καλάθι ή τσάντα.

Ωρίμανση και αποθήκευση μετά τη συγκομιδή

Το ίδιο ισχύει και για τα κρεμμύδια ή τα χειμωνιάτικα σκουός. Οι πατάτες θα διαρκέσουν ξανά τον χειμώνα. Αυτό δεν είναι απαραίτητο για νέες πατάτες. Γιατί θα το απολαύσετε αμέσως.

Η ωρίμανση χρησιμοποιείται για φασόλια πλήρους μεγέθους φθινοπωρινής συγκομιδής που μπορούν να καταναλωθούν κατά τους ψυχρότερους μήνες. Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία. Βασικά, σας επιτρέπουν να συσφίξετε περισσότερο το δέρμα σας και να καλύψετε μικρότερες ατέλειες.

θεραπεία

θεραπεία λαχανικών ρίζας
Στερέωση νεοσυγκομισμένων πατατών Θα βοηθήσει να διατηρηθεί περισσότερο.

Για να διατηρήσετε τις πατάτες σας, ξεχωρίστε πρώτα τη συγκομιδή και επιλέξτε μόνο τα καλύτερα λάχανα που δεν έχουν ελαττώματα. Ελαφρώς κομμένο ή ξεφλουδισμένο είναι μια χαρά.Αλλά μεγάλα κοψίματα ή μώλωπες μπορεί να χαλάσουν την αποθήκευση. Φάτε λοιπόν αυτές τις πατάτες το συντομότερο δυνατό.

Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια στρώση σε μια σχάρα ή χαρτόκουτο. Διατηρήστε σε καλά αεριζόμενο σκοτεινό μέρος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 45° και 60°F για περίπου 1-2 εβδομάδεςΗ υγρασία μπορεί να είναι υψηλή. Μην το αφήνετε να παγώσει ή να εκτεθεί σε άμεσο φως.

Μερικοί κηπουροί και αγρότες συλλέγουν πατάτες στο έδαφος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “κοπής” που περιγράφεται παραπάνω. Λειτουργεί καλά σε ξηρές περιοχές Δεν θα βρέξει αν δεν μεταχειριστείτε σωστά τις πατάτες σας. Μπορεί να βλάψει τις συγκομιζόμενες καλλιέργειες και να τις χαλάσει. Μην κάνετε το λάθος να καλλιεργήσετε κοινές πατάτες.

να πλυθεί ή να μην πλυθεί

Βρώμικα και καθαρά ριζώδη λαχανικά
Το να μην πλύνετε τις πατάτες θα τις κρατήσει περισσότερο.

Η κριτική επιτροπή θα αποφασίσει εάν πρέπει να πλύνετε φρεσκοσκαμμένες πατάτες ή να τις κρατήσετε βρώμικες. από την εμπειρία μου Το να ωριμάζετε και να αποθηκεύετε τις πατάτες είναι καλύτερο όταν είναι ακόμα λίγο βρώμικες.Ο πηλός δρα ως φυσικό συντηρητικό στη φλούδα της πατάτας. Στη συνέχεια, μπορείτε να το πλύνετε όταν ετοιμάζετε μικρές ποσότητες φαγητού.

Από την άλλη, ορισμένοι κηπουροί προτιμούν να περιποιούνται τις πατάτες τους πλένοντάς τις αμέσως μετά τη συγκομιδή. Εάν ζείτε σε ξηρό κλίμα Αυτή η μέθοδος θα λειτουργήσει καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πατάτες μπορούν να στραγγιστούν και να στεγνώσουν.Ωστόσο, εάν η περιοχή σας έχει υψηλή υγρασία Δεν προτείνω να βρέξετε πατάτες.

Μπορούν να καταναλωθούν οι πατάτες αμέσως μετά τη συγκομιδή;

Οι πατάτες είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση αμέσως μετά το σκάψιμο. Μαγειρέψτε γρήγορα φρέσκες αποφλοιωμένες πατάτες και είναι συχνά πιο μαλακά από τα θεραπευμένα αντίστοιχα. Ορισμένες ποικιλίες έχουν καλύτερη γεύση μετά τη συμπύκνωση ενώ ωριμάζουν το άμυλο.Ωστόσο, είναι καλύτερο να τρώτε φρεσκοκομμένες πατάτες, φροντίστε να τις μαγειρέψετε!

αποθήκευση πατάτας

Τα ριζώδη λαχανικά μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Οι πατάτες αποθηκεύονται σε καλά αεριζόμενο σκοτεινό μέρος.

Όταν ωριμάσουν οι πατάτες Επωάστε σε κλουβί ή χάρτινη σακούλα σε σκοτεινό, δροσερό μέρος, όπως κελάρι, ντουλάπι. ή υπόγειο διατήρηση της θερμοκρασίας περίπου 40°FΟι καλά ωριμασμένες πατάτες αποτρέπουν τη σήψη και μπορούν να αντιμετωπίσουν την υψηλή υγρασία.

Βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες σας δεν εκτίθενται στο φως. οδηγούν σε πρόωρη βλάστησηΕπίσης, προσέξτε να μην παγώσουν οι αποθηκευμένες πατάτες. Τραβήξτε τα απαραίτητα από το κατάστημά σας για ένα υγιεινό χειμωνιάτικο γεύμα.

Απόδοση πατάτας

πρόσφατα συγκομιδή λαχανικών ρίζας
Κάθε φυτό πατάτας παράγει συνήθως 5-10 πατάτες.

Οι πατάτες που καλλιεργούνται στο σπίτι αποδίδουν πολλές πατάτες.Αναμένετε 5-10 πατάτες ανά φυτό. Η γονιμότητα εξαρτάται από την ποικιλία και τις συνθήκες.Εάν οι πατάτες σας είναι πολύ μικρές Μπορεί να έχετε τρυγήσει πολύ νωρίς. Η μεγάλη απόδοση της πατάτας προέρχεται από την καθυστερημένη συγκομιδή μετά το μαρασμό των φύλλων.

FAQ

Αυτή είναι η καλύτερη ένδειξη. ώρα συγκομιδής πατάτας Λουλούδια που κιτρινίζουν ή καφέ ή πεθαίνουν πάνω από το έδαφος, σηματοδοτώντας το τέλος του κύκλου ζωής του φυτού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιο για να υπολογίσετε τις ημέρες από τη φύτευση έως την ωρίμανση με βάση την εκτιμώμενη ημερομηνία για την ποικιλία πατάτας σας.

φυτό πατάτας Συνήθως υπάρχουν 5-10 πατάτες.Ανάλογα με την ποικιλία, η σωστή λίπανση, το πότισμα, το άρωμα και η συγκομιδή θα παράγουν μεγάλη απόδοση. Εάν σκάβετε νωρίς τις πατάτες σας ή έχετε βαριά παράσιτα και ασθένειες. Μπορεί να μαζέψετε λιγότερη.

Είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να ανθίσουν οι πατάτες. Ξεκινά η νέα ανοιξιάτικη συγκομιδή πατάτας.Τα λουλούδια είναι σημάδι ότι το φυτό αρχίζει να στήνεται. Το σκάψιμο των φυτών πατάτας πριν ανθίσουν μπορεί να παράγει λιγότερη απόδοση.

Η πτώση σε φυτά πατάτας προκαλείται συχνά από α σημάδια των φύλλων που πεθαίνουν και το τέλος του κύκλου ζωής των φυτών Αρκεί να μην υπάρχουν παράσιτα ή ασθένειες που βλάπτουν το φυτό. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι ήρθε η ώρα να μαζέψετε τις πατάτες σας.

ναι αν είσαι Στραγγίζουμε γρήγορα τις πατάτες. Δεν θα έχετε σημαντική σοδειά. Είναι καλύτερο να σκάβετε νέες πατάτες ή ανοιξιάτικες πατάτες αφού αρχίσουν να ανθίζουν τα φυτά της πατάτας. Η συγκομιδή των πατατών πλήρους μεγέθους γίνεται καλύτερα όταν τα φυτά αρχίζουν να πεθαίνουν και σταματούν το πότισμα για 1-3 εβδομάδες για να πήξει η φλούδα των κονδύλων.

Σταματήστε να ποτίζετε τις πατάτες. 2-3 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή για την προώθηση παχύτερου, σκληρότερου, πιο εύκαμπτου δέρματος κατά τη σκλήρυνση και την αποθήκευση

Όταν τραβάτε προς τα πάνω το φυτό της πατάτας Είναι πολύ δύσκολο να ξαναφυτευτεί. και αφήστε τους βλαστούς να μεγαλώσουν Εάν θέλετε να ελέγξετε το μέγεθος του κεφαλιού Θα πρέπει να σκάψετε λίγο πριν τραβήξετε ολόκληρο το φυτό.

Η χαμηλή παραγωγικότητα μπορεί να είναι η αιτία. ακατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας (π.χ. πολύ ή πολύ λίγο νερό η αφθονία δεν είναι αρκετή ή υψηλές θερμοκρασίες) εάν ξεχάσετε να μαζέψετε τις πατάτες σας για να τις θάψετε ευχάριστα. Η παραγωγικότητα μπορεί να υποφέρει Η πίεση από οποιοδήποτε παράσιτο ή ασθένεια λόγω ανθυγιεινών φυτών μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της συγκομιδής της πατάτας σας.

τελικές σκέψεις

Τώρα ξέρετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη συγκομιδή πατάτας. Τώρα ήρθε η ώρα να φυτέψετε τις πατάτες για να προγραμματίσετε την εποχή φύτευσης. Ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω. μπορείς να είσαι σίγουρος Αυξήστε την απόδοσή σας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.Εάν έχετε κάποιες συμβουλές που θέλετε να μοιραστείτε Παρακαλούμε ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *